Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Τι έδειξαν τα ευρωπαϊκά stress tests για τις ασφαλιστικές εταιρείες

 

Δώδεκα ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες συμμετείχαν στα ευρωπαϊκά stress tests του κλάδου, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Από τα στοιχεία για το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη προκύπτει ότι μία στις 12 ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν αρκετά κεφάλαια για να ανταποκριθούν στους νέους αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα με τα stress test της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA). Η ρυθμιστική αρχή του ασφαλιστικού κλάδου ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον κλάδο εάν διατηρηθούν μακροπρόθεσμα σε τόσο χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια.
Συγκριμένα το 8% των ασφαλιστικών δεν πέρασαν τους νέους αυστηρότερους κανόνες του Solvency II, που θα τεθούν σε εφαρμογή σε λιγότερο από ένα χρόνο. Εν αντιθέσει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ΕΙΟΡΑ δεν κατονομάζει τις τράπεζες δεν «πέρασαν» τα stress test.
«Τα αποτελέσματα όμως είναι ένα ακόμη σημάδι ότι κάποιες ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα επίμονα χαμηλά επιτόκια που πλήττουν τις αποδόσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των τοποθετήσεων σταθερού εισοδήματος τα οποία κυριαρχούν στον κλάδο» σχολιάζουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress test , σχεδόν μία στις τέσσερις ασφαλιστικές δεν θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της εάν τα επιτόκια παραμείνουν στο ναδίρ για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Με τη διατήρηση των υπαρχουσών συνθηκών με τις χαμηλές αποδόσεις, ορισμένοι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους σε διάστημα 8 έως 11 ετών» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΟΡΑ, συμπληρώνοντας στο σενάριο στασιμοπληθωρισμού «ιαπωνικού τύπου» το 24% των ασφαλιστικών δεν θα άντεχε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (EU- WIDE STRESS TEST 2014).
Σκοπός της άσκησης ήταν η εκτίμηση της αντοχής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε ακραία σενάρια μεταβολής των οικονομικών παραμέτρων και των ασφαλιστικών κινδύνων και η αναγνώριση των επιπτώσεων τους εν όψει της προετοιμασίας της ασφαλιστικής αγοράς για την εφαρμογή του επερχόμενου εποπτικού πλαισίου, Φερεγγυότητα ΙΙ.
Η άσκηση διενεργήθηκε με στοιχεία 31.12.2013 και περιελάμβανε δύο μέρη: το Βασικό Σενάριο (Core Stress) και το Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων (Low Yield).
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο Βασικό Σενάριο συμμετείχαν 167 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 60 ασφαλιστικοί όμιλοι και 107 μεμονωμένες (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 55% των συνολικών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, ενώ στο Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων συμμετείχαν 225 (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 60% των τεχνικών προβλέψεων.
Από την ελληνική ασφαλιστική αγορά συμμετείχαν 12 ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτοντας το 72,28% των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο Βασικό Σενάριο (Core Stress) και το 93,10% των τεχνικών προβλέψεων στο Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων (Low Yield)».


ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line

"Η" Online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί είναι αναγκαία η ιδιωτική σύνταξη - Αποκαλυπτικά στοιχεία!

Συστάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο συνταξιοδοτικός τομέας παγκοσμίως, δίνει στην τελευταία της έκθεση...