Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Με όχημα τις πωλήσεις νοσοκομειακών προγραμμάτων δείχνει να ανακάμπτει σταδιακά η ιδιωτική ασφάλιση, που μετά μια μακρά περίοδο πτώσης των εργασιών σταθεροποιείται. Η δραματική περικοπή στις δημόσιες δαπάνες υγείας και σύνταξης και ο βίαιος τρόπος με τον οποίο συντελέστηκαν οι αλλαγές αφήνουν το αποτύπωμά τους στη ζήτηση των ιδιωτικών συμβολαίων υγείας και λειτουργούν ως ανάχωμα στην υποχώρηση των ασφαλιστικών εργασιών, που αποτέλεσαν με τη σειρά τους επίσης θύμα της κρίσης.

Η ανάκαμψη της αγοράς συνεπικουρείται από τις πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων, που προωθούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε συνεργασία με τις τράπεζες, στρέφοντας τους πελάτες σε εναλλακτικές επενδύσεις αποταμιευτικού τύπου. Ειδικά σε μια περίοδο που τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων κατρακυλούν, τα unit linked προϊόντα εφάπαξ ή περιοδικών καταβολών –όπως ονομάζονται τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας– εμφανίζονται ως πειστική λύση αποταμίευσης και κρατούν τη σκυτάλη των πωλήσεων.

Ετσι, η τάση σταθεροποίησης που είχε διαφανεί ήδη από το 2013 παγιώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου επταμήνου του έτους, που δείχνουν ότι οι πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων τύπου unit linked αυξήθηκαν κατά 55% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό επτάμηνο, ενώ την ίδια στιγμή οι πωλήσεις κλασικών αποταμιευτικών προγραμμάτων ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,6sktop%.
Ερώτημα, ωστόσο, αποτελεί το κατά πόσον η ασφαλιστική αγορά έχει σαφή στρατηγική και στόχευση για τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων ή απλώς προσδοκά να καρπωθεί τα οφέλη από την κρίση του δημόσιου συστήματος υγείας και σύνταξης.

Ο χρόνος για την ιδιωτική ασφάλιση μετράει πλέον αντίστροφα και η χρονιά-ορόσημο δεν είναι παρά το 2015, όταν και τυπικά ενεργοποιείται η λεγόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που εισάγει ως βασική σύνταξη αυτήν των 360 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο, που αποτελεί το αναλογικό της σκέλος, θα προκύπτει ως αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου στο σύνολο του εργασιακού του βίου. Οι συνέπειες θα φανούν σε βάθος χρόνου, αλλά η χάραξη στρατηγικής είναι υπόθεση τού σήμερα.


 Της Ευγενίας Τζόρτζη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί είναι αναγκαία η ιδιωτική σύνταξη - Αποκαλυπτικά στοιχεία!

Συστάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο συνταξιοδοτικός τομέας παγκοσμίως, δίνει στην τελευταία της έκθεση...